3 de desembre de 2006

Cerca ràpida

Segur que més d'un cop has entrat a alguna pàgina escrivint només el seu nom (sense WWW ni dominis). Prova d'entrar a Yahoo, GenCat, Firefox o altres pàgines (que siguin mínimament populars): directament entraràs a les pàgines demanades i molt sovint amb l'idioma del teu sistema operatiu.

Aquesta és una de les particularitats més interessants del Firefox: no cal escriure l'URL sencera: http://www.gencat.net, només cal que escriguis el nom de la pàgina hi directament hi seràs redirigit mitjançant la funció "Segur que tinc sort!" del Google.

Però ara prova d'escriure Google a la barra d'adreces. No entres a http://www.google.com/webhp?hl=ca com seria lògic, sinó a http://www.google.com/search?hl=ca&q=%s, és a dir estàs fent una cerca del Google del mot %s. Com és això?

La raó és molt fàcil: al escriure Google a la barra d'adreces el Firefox interpreta que el que vols és fer una cerca al Google i no anar a la pàgina web del Google. Ara prova d'entrar a Google Gencat. Segurament hauràs entrat a http://www.google.com/search?hl=ca&q=Gencat. Per tant, i segur que més d'un cop ja has aprofitat aquesta opció, per fer una cerca al Google directament des de la barra d'adreces només has d'escriure "Google i la o les paraules a buscar". Si tens la versió catalana del Firefox vés a viqui firefox, o dic casa; faràs una cerca a la Viquipèdia sobre el Firefox i al diccionari de l'Enciclopèdia Catalana sobre la paraula casa respectivament.

El Firefox en català porta incorporades tres adreces d'interès que són cerques ràpides: Google (google), Viquipèdia (viqui) i Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana (dic). Però pots posar-ne i treure'n al teu gust. Per fer-ho dirigeix-te a Adreces d'Interès->Gestiona les adreces d'interès trobaràs una carpeta anomenada "Cerques ràpides" on hi ha els tres enllaços que he mencionat abans. Si volem treure'n algun només haurem de clicar-hi a sobre i "Suprimeix".

Si el que volem és afegir més cerques ràpides haurem de fer "Nova adreça d'interès...". Farem, per exemple, un enllaç als Viquillibres (projecte germà de la Viquipèdia). Ens sortirà un quadre com el següent, que l'omplirem com es mostra:

Nom: Cerca ràpida als Viquillibres
Ubicació: http://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search?search=%s
Paraula clau: llibres
Descripció: (hi podem escriure una petita descripció)
Ara només cal anar a la barra d'adreces i escriure "llibre mozilla firefox", veurem el llibre sobre el Firefox d'aquella pàgina. Així podem crear tots els motors de cerca ràpida que vulguem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada