13 de març de 2008

Provant el Firefox 3 beta 4

Fa un parell de dies us informava que s'havia alliberat el Firefox 3 beta 4, com ja és habitual he decidit mirar quines novetats porta i com funcionen. Aquest cop he trigat més que de costum perquè he hagut de fer força proves de rendiment, que porten més temps.

Recordeu que aquestes novetats només són respecte el Firefox 3 beta 3, no del Firefox 3 en general, per això mireu aquesta categoria.

Linux
 1. A Linux s'han afegit pocs canvis. Només noves icones al menú de "Complements" (vegeu la imatge) i al de "Preferències".
Windows
 1. El Windows Vista ja té la nova interfície integrada.
 2. Al Windows XP, també només s'han afegit alguns noves icones al menú de "Complements" i al de "Preferències".
Mac OS
 1. S'ha incorporat el keyhole, el botó d'anar endarrera és més gros que el d'anar endavant.
 2. Noves icones al menú de "Complements" i al de "Preferències".
Altres
Al gestor de baixades s'ha inclòs una caixa de cerca amb la qual podem buscar per lloc de descàrrega, data, mida del fitxer o el seu nom. A més a més, ara, a la barra d'estat apareixerà informació sobre les descàrregues: quantes en queden, si alguna s'ha completat, quan temps falta...
S'ha millorat el zoom i ara quan anem a "Visualitza"→"Mida de la pàgina" podem escollir o augmentar/reduir tota la pàgina o només el text.
També el llistat de pàgines visitades que apareix quan comencem a escriure a la barra d'adreces ha patit alguns canvis, ara és més efectiu i mostra primer les pàgines que més visitem.

Estàndards
Millores al suport dels estàndards: ja aconsegueix 67 punts a l'Acid3 Test (la beta 3 només arribava als 61), d'aquesta manera iguala la prèvia del Firefox 4 alpha 1. Recordeu que podeu veure un rànquing amb les notes de tots els navegadors a l'Acid3 Test aquí.

Velocitat
He sotmès el Firefox 3 beta 4 a un test de velocitat del JavaScript, comparant-lo amb el 3 beta 3 i amb el 2.0.0.12. Per calcular-la he utilitzat l'aplicació SunSpider JavaScript. Els resultats han estat els següents:
És a dir, el 3b4 és 3,2 vegades més ràpid que el Firefox 2 i 3,7 que l'IE7 renderitzant JavaScript! És més, respecte la 3b3 és quasi el doble de ràpid! He resumit els resultats en el següent gràfic (no he inclòs l'IE7):
(clic per a ampliar)
L'importància del rendiment amb el JavaScript és molt gran. Primer de tot: actualment la major part de les webs tenen algun element programat en aquest llenguatge i hi ha casos, com el Google Maps o l'eyeOS, en què la major part de la pàgina és en JavaScript. Però encara que naveguéssim per pàgines que no l'utilitzessin, igualment ens veuríem recompensats ja que una part del Firefox també hi està programada.

Memòria RAM
Un altre dels factors més importants i que més calia millorar era l'ús de lamemòria RAM.

He fet unes proves sota l'Ubuntu i la veritat és que no he aconseguit els resultats esperats: és cert que el Firefox 3b4, en el meu cas, millorava el 2.0.0.12, però el 3b3 seguia sent el millor i amb diferència. Possiblement m'esperaré a què s'incorporin les mesures que s'han aplicat als Windows.

Com ja hem vist, actualment les novetats se centren clarament en el rendiment i hi ha poques característiques noves. Per la pròxima beta (i ja la última) ens esperen altres novetats: millorada la vista completa, millores generals en el rendiment i la velocitat, sol·lució de les desenes de bugs que encara queden, canvis a la interfície dels Linux... està prevista pel dia 27.

4 comentaris:

 1. Hola, ahir em vaig instal·lar el beta 4 desprès d'haver provat el beta3 uns dies, i quin canvi d'un a l'altre, no nomes va una mica més fi a la navegació per la xarxa i entre les pestanyes, si no que arrancar-lo ja és pràcticament instantani, no com amb el firefox 2 que era molt lent, s'han donat presa a millorar-lo ja que no fa gaire que està la beta 3, deuen tenir por de la imminent sortida del IE'8, jejeje

  Salutacions.

  ResponElimina
 2. Utilitzes Windows? Jo amb el Vista sío que vaig notar algun canvi (tot i que no l'he utilitzat molt) però a Linux, com comento, no només no em va millor sinó que encara em gasta més memòria. A veure la pròxima beta...

  ResponElimina
 3. Si ara mateix ho he provat amb el Xp, i tinc un amic am Mac OSX que també diu que va molt millor.

  El que he vist ara, es que la instal·lació del beta 4 m'ha esborrat les adreces d'interès del firefox 2.0, cosa que amb el beta 3 no em va passar, quina ràbia, no se si he fet res malament, crec que no, la carpeta d'instal·lació era una altre !!

  ResponElimina
 4. Home, en una versió beta sempre es recomana fer una còpia de seguretat de tot, però normalment no fem cas dels avisos (jo m'incloc)...

  Pots intentar anar a la carpeta d'instal·lació del Firefox i mirar si els tens allà, però si dius que no els trobes des del Firefox :S

  ResponElimina