3 d’abril de 2008

Provant el Firefox 3 beta 5

Ahir Mozilla va publicar el Firefox 3 beta 5 i toca analitzar-lo en profunditat, aquest cop, com en la beta 4, hi ha poques novetats de cara als usuaris i la majoria treballen "internament".

Recordeu que aquestes novetats només són respecte el Firefox 3 beta 4, no del Firefox 3 en general, per això mireu aquesta categoria.

Integració en sistemes operatius
Com ja va sent habitual a cada versió es fan petites millores i retocs als temes de cada sistema operatiu. Cal destacar que per a Linux encara no s'ha inclòs el keyhole (que el botó d'endarrera sigui més gros que el d'anar endavant).

Estàndards
Des de Mozilla segueixen millorant el sistema de renderitzatge i ara ja aconsegueixen 71 punts sobre 100 (davant els 67 de la beta 4 i els 61 de la 3) a l'Acid3. Recordeu que podeu veure un rànquing amb les notes de tots els navegadors a l'Acid3 Test aquí.

No obstant, des de Mozilla encara han de treballar molt perquè el 26 de març el WebKit (el motor del Safari) arribava als 98/100 (amb una versió no estable), però és que des d'Opera asseguren que els superen i arriben als 100/100 en una versió prèvia privada, des del WebKit han tornat a respondre i ja arriben al 99/100.

Velocitat
Com en l'anterior edició he fet la prova SunSpider JavaScript per calcular la velocitat del motor de JavaScript. Els resultats han estat els següents:
És a dir, el 3b5 és 4,2 vegades més ràpid que el Firefox 2 i quasi 5 que l'IE7 renderitzant JavaScript! He resumit els resultats en el següent gràfic (no he inclòs l'IE7):
(clic per a ampliar)
El JavaScrip és un llenguatge que podem trobar a un gran nombre de webs, com el Gmail, l'eyeOS o la suite informàtica en línia Zoho. A més a més el Firefox necessita utilitzar JavaScript cada cop que obre un menú, una pestanya... per tant tots els usuaris ens beneficiarem d'aquesta millora en el rendiment.

Altres
A la Biblioteca s'ha inclòs a la barra d'eines la opció de fer una còpia de seguretat o d'importar-ne una d'anterior.
La pantalla completa (F11) s'ha remodelat i ara també ens amaga la barra d'eines i la de pestanyes a més de les barres del sistema operatiu.(INFO)
No us desil·lusioneu amb tant poques novetats, en realitat aquesta versió ha estat molt centrada en millores de l'estabilitat i correcció de bugs per tant compensa sobradament la falta de novetats amb les millores invisibles però molt importants que s'han aplicat. Em decep una mica que a la pugna dels navegadors que respecten els estàndards no hi hagi el navegador lliure de referència i segurament ens haurem d'esperar al Firefox 4 per veure un navegador que superi l'Acid3.

La pròxima versió serà la primera Release Candidate, que ja no portarà cap novetat visible fàcilment, sinó millores en l'estabilitat i el rendiment; està prevista per a principis de maig.

5 comentaris:

 1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. De totes maneres promet, ja falta menys per la versió final. Salut ;-)

  ResponElimina
 3. Hola. Voldria saber què és la biblioteca. Jo no la veig. També m'agradaria saber, ara vaig amb la beta 5, com puc ajudar a Mozila a més d'utilitzar aquesta beta.
  Gràcies.

  ResponElimina
 4. Hola Víctor Xaubet, la Biblioteca és un nou concepte del Firefox 3 que integra l'Historial i les Adreces d'interès en un. No ho pots trobar a cap menú (no entenc perquè) sinó que has d'anar a "Organitza les adreces d'interès" del menú "Adreces d'interès" o "Mostra tot l'historial" del menú "Historial".

  Un cop obris un dels dos entraràs a la biblioteca. Ja pots experimentar amb ella.

  No śe ben bé a què et refereixes amb ajudar. Hi ha un munt de possibilitats. Per exemple pots recomanar el Firefox als teus amics, coneguts... Si utilitzes la beta pots col·laborar reportant errors (al inciar la beta per primera vegada et surt una explicació de com fer-ho). També et pots instal·lar l'Spectator una extensió que envia informació (res privat ni íntim) a Mozilla per conèixer quines extensions tens, quins botons apretes més usualment, quantes adreces d'interès tens (no mira quines)... També pots ajudar traduÍnt extensions al BabelZilla, que és molt fàcil d'utilitzar.

  La llista de coses que pots fer per Mozilla és quasi infinita, també si vols els pots fer un donatiu o comprar a la seva botiga.

  ResponElimina