20 de juny de 2008

El rendiment del Firefox 3

El Firefox 3 ve amb la promesa de millorar enormement el rendiment del Firefox 2. Però si visitem qualsevol fòrum sobre el tema, segur que trobem més d'un usuari que diu que en el seu ordinador el Firefox 3 rendeix igual o pitjor que el 2. És cert? Com pot ser?

Renderització del JavaScript
Comencem pel tema on hi ha més "unanimitat" positiva: la renderització del JavaScript. El JavaScript és un llenguatge de programació imprescindible per la major part de pàgines web que s'utilitzen avui en dia, la majoria acostumen a tenir algun element en aquest llenguatge i n'hi ha que estan programades completament en JavaScript (com el Gmail, el Google Docs, l'eyeOS...). A més a més, part de la interfície del Firefox està també programada amb JavaScript.

Per tant està clar, que com més ràpid tracti el Firefox aquest llenguatge, millor rendirà i més ràpid es carregaran les pàgines web. Hi ha una prova, anomenada SunSpider, que permet provar la velocitat dels navegadors en renderitzar JavaScript, he fet algunes proves amb diferents versions del Firefox i ho he comparat amb l'Internet Explorer 7:
La millora és clara i que jo sàpiga ningú no s'ha queixat sobre aquest tema.

Ús de memòria RAM
Aquí comença el tema més polèmic: ha millorat realment l'ús de memòria RAM del Firefox?

El març del 2008 un desenvolupador del Firefox va estar fent proves per estudiar-ne el rendiment als Windows. La seva conclusió era clara: el Firefox 3 millorava substancialment el Firefox 2, pel que fa a malgast de memòria.
Ara no fa ni una setmana, al bloc mininglabs van fer repetir les proves però en un sistema GNU/Linux (en concret un Kubuntu), i aquests van ser els resultats:
Contra el que havia anunciat Mozilla, el Firefox 3 a GNU/Linux no rendeix millor, fins i tot la RC3 no millorava gens respecte el Firefox 2.0.0.14.

Una de les causes podrien ser els problemes amb l'SQLite, però en principi es van sol·lucionar a l'RC2, a més, s'havia d'incloure la possibilitat de modificar els valors que causaven el baix rendiment, i finalment no tenim la opció.

En un estudi posterior que van fer (que comprovava a la vegada l'ús del procés Xorg), els resultats eren similars, però també van estudiar què passava quan deixaves el Firefox 5 minuts sense usar, i en aquest cas, el Firefox 3 sí que guanyava.
Conclusions
Possiblement és impossible arribar a una conclusió que englobi tots els usuaris d'un sistema operatiu. El que sí que podríem dir és que als Windows, el Firefox 3 ha millorat molt el rendiment. Als GNU/Linux, en general, no. No he trobat cap estudi sobre els Mac OS.

Estaria molt bé que deixéssiu les vostres impressions als comentaris d'aquest article, indicant el sistema operatiu i si realment noteu el Firefox més lleuger.
"Firefox 3 Memory Usage" - pavlov.net
"Firefox 3: an empirical performance study" - mininglabs
Actualització (08:00 - 21/06/08): He modificat la mida de les imatges a petició de mininglabs, ara els gràfics es veuen millor.

2 comentaris:

 1. Hola, hi ha una coseta del Firefox que veig que no funciona (a la versió anterior sí que funcionava).

  Es tracta de l'opció del submenú del botó dret "Visualitza la imatge", quan vols aïllar la visualització d'una imatge continguda en una pàgina web.

  No sé si serà un problema generalitzat...

  Em podríeu dir algun lloc on pugui reportar aquest problema?

  Gràcies i felicitats pel blog.

  ResponElimina
 2. A mi em funciona perfectament ;-) Quin sistema operatiu fas servir?

  Per reportar un problema hauries d'anar al Bugzilla, t'has de registrar, però.

  ResponElimina