17 de juny de 2008

Els servidors de Mozilla col·lapsats

Fa 8 minuts que s'hauria d'haver llençat el Firefox 3 i potser ja heu comprovat que els servidors de Mozilla estan col·lapsats: les pàgines tarden un parell de minuts en carregar-se i tres de cada quatre vegades donen un error.
Encara no es pot descarregar el Firefox 3.
Actualitzat (19:24): Sembla que el domini www.mozilla.com ja funciona (tot i que va lent), però encara no hi ha cap enllaç cap a la descàrrega del Firefox 3.
Actualitzat (19:30): Si entrem des de l'FTP, ens surt el missatge que sortia abans de les 19:00, dient que ens esperem a l'hora.
Actualitzat (19:35):
Analitzem les claus del col·lapse:

A tots ens va sorprendre que Mozilla demanés tantes descàrregues des d'un servidor en un mateix dia, milions, en volien. Més encara quan coneixem casos (el d'Ubuntu, sense anar més lluny) en els quals a cada versió que treuen, acaben amb els servidors col·lapsats. La cosa està en què Ubuntu sempre demana que tothom qui pugui ho descarregui a través de BitTorrent i no des del seu web. Mozilla no ho va demanar.

El Download day segurament ha estat la gota que ha fet vessar el got: ens demanaven a tots que ens descarreguéssim el Firefox en un moment determinat, però quan és l'hora els servidors cauen, malament.

No dubto que Mozilla haurà posa't una infraestructura impressionant per intentar suportar els milions de descarregues que havien de tenir, però, s'ha tingut tan poca previsió? si sabien que això podia passar, no hagués estat una bona estratègia posar el Firefox 3 per a descarregar unes hores abans per així repartir les descàrregues? o aplica restriccions segons les IP perquè les descarregues es repartissin per països, cadascun en un hora diferent? o no ho podrien haver posat en una hora en la qual els europeus i els nord-americans estiguessin dormint (ara estem tots desperts, esperant)?
Actualitzat (19:42): Poc a poc els servidors es van recuperant, però encara no hi ha ni rastre del Firefox 3.
Actualitzat (19:57): Ja es pot descarregar des de l'FTP:
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/3.0/
Esperarem, ara, l'anunci oficial, recordeu que totes les descàrregues que es facin per l'FTP no comptaran pel rècord Guiness.
Actualitzat (20:16): A la pàgina web del Downoload Day hi ha un comptador de descàrregues del Firefox 3, ja en porta quasi mig milió!
Actualitzat (20:25): Tot i que moltes pàgines segueixen sense funcionar, la principal de Mozilla (amb un nou disseny i un enllaç a la descàrrega) i la del rècord Guiness, sí.
Actualitzat (20:36): Quan ja quasi s'ha restablert la situació, al bloc de Mozilla trobem una entrada parlant del col·lapse, segons ells atribuïble a l'entusiasme de la gent pel Firefox 3. també diuen que poc a poc els servidors s'estan recuperant i que les 24 hores han començat a comptador des que hi ha hagut l'enllaç a la descàrrega, i no des de les 7, per tant tenim fins demà a quarts de vuit per descarregar-nos el Firefox i que ens comptin pel rècord Guiness.

"Firefox 3 coming soon!" - The Mozila Blog

20 comentaris:

 1. I, a més, la web de Mozilla Europe (quan carrega) tampoc està actualitzada (ni en català, ni en castellà, ni en anglès)

  ResponElimina
 2. Des del punt de vista de la enginyeria promoure el Download Day és una barbaritat. És com promoure un auto-atac de denegació de servei.

  Però des del punt de vista del màrketing sembla que ha funcionat i molt.

  ResponElimina
 3. Sempre ven dir que s'han col·lapsat els servidors, és com dir, ha sigut més exitós del que ningú s'esperava, però el que està clar és que pels usuaris és un pal i que tot el que predicaven del Download Day era fum...

  ResponElimina
 4. Queda establert el rècord. Primer atac massiu dels internautes permès pels administradors del lloc amb finalitats publicitàries.

  Crec que rebran alguna crítica...

  ResponElimina
 5. Feu servir l'enllaç http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.0&os=win&lang=ca i us portarà al lloc de la descàrrega.

  ResponElimina
 6. Millor no fer servir l'enllaç FTP, no se sap si comptabilitza les descàrregues o no, A Can Firefox declaren el Joc Net i volem que utilitzem la web per poder distribuir les descàrregues entre mirrors.

  ResponElimina
 7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 8. Sabent l'elevadíssim nombre de descàrregues que tindrien, és un error de previsió increïble...

  ResponElimina
 9. Suposo que fent servir l'enllaç aquest, que abans he enganxat malament, comptabilitzarà les descàrregues perquè és el redireccionador cap al servidor FTP de Mozilla que tingui el fitxer (i em sembla que també el menys saturat).

  ResponElimina
 10. @ muixeranguer: molt bona! xD
  @ Isaac: a mi em diu "File Not Found"
  @ crazyserver: efectivament, les descarregues de l'FTP no compten.

  ResponElimina
 11. @ Pau: no em vull ni imaginar demà totes les crítiques que plouran!

  @ Isaac: ara em baixo la versió de GNU/Linux i us dic què tal ;-)

  Per qui vulgui el link de Linux:
  http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.0&os=linux&lang=ca

  ResponElimina
 12. Doncs a Filehippo ja l'oferien des de les 19:00, i a Softonic veig que també ja el tenen. Des de Softonic no es descarrega, però en canvi des de Filehippo des de que l'han penjat que es pot descarregar sense problemes.
  Malgrat tot, descarregaré (i instal·laré) el de la web oficial per tal que conti per al record.

  ResponElimina
 13. A Softcatalà ho hem enllaçat a:

  http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Firefox

  ResponElimina
 14. @ Isaac: és una versió antiga, em sembla que és una RC2 o RC3.
  @ aniol: ara m'ho miro ;-)

  ResponElimina
 15. @ aniol: FileHippo no ho puc provar perquè és per a Windows :(

  @ toniher: me la he baixat però no l'he pogut provar (ara Internet no em va bé, al moment més oportú) és la versió 3.0 definitiva?

  ResponElimina
 16. Jo he provat lo de FileHippo des de Windows i es descarrega bé.
  Per cert, la web de Firefox comença la metamorfosi....:
  http://www.mozilla-europe.org/es/firefox/
  Deixo per avui de ficar-m'hi més, demà ja mirarem com ha quedat tot i provarem ja de descarregar-lo de la web oficial.

  ResponElimina
 17. Semblava evident que la cosa acabaria així, s'hi van apuntar 1.500.000 persones, ja veurem si això del Download Day acaba sent un èxit o un fracàs d'organització i previsió :S

  ResponElimina
 18. Per cert, des de la web que ha deixat l'Aniol (http://www.mozilla-europe.org/ca/firefox/)
  no hi ha cap problema per descarregar-lo...com a mínim, a mi m'ha anat com una seda.

  ResponElimina
 19. @ aniol: gràcies aniol, tens raó! I ha quedat molt xula :P

  @ Adri: ja porten mig milió de descàrregues, segur que deixem el rècord ben amunt! Ara bé, Mozilla ho ha gestionat malament.

  ResponElimina
 20. @ aljullu: l'enllaç és el de la versió final

  @ aniol: la web de Mozilla Europe triga moltíssim a carregar-se.

  ResponElimina