17 de juny de 2008

Provant el Firefox 3

Falten cinc hores per què es publiqui el Firefox 3, però publiquem abans de l'alliberament l'article "Provant el Firefox 3" perquè ja sabem les novetats que inclourà i com que l'article és llarg, així ja ho tenim fet.

Cal dir que és impossible fer un resum de totes les novetats que portarà el Firefox 3, però he intentat sintetitzar les més importants aquí: (tingueu en compte que algunes captures de pantalla són de versions beta i alpha).

GNU/Linux
GNU/Linux tot i no ser una plataforma altament usada, és la que té més simpatia amb el Firefox (cosa que no implica la situació viceversa): és a dir, quasi totes les distribucions de GNU/Linux porten el Firefox incorporat de sèrie, algunes com l'Ubuntu 8.04 o el Fedora 9, fins i tot fa mesos que portaven el Firefox 3. Mozilla no vol perdre aquesta posició privilegiada, i ha treballat dur pels usuaris del sistema del pingüí.

A aspecte gràfics globals, el més important és el suport als GTK+2, això s'aplica sobretot a la interfície, que llueix els botons del tema GTK que tinguem instal·lat.Això inclou també la barra de cerca (Ctrl+F), que ja es mostra d'acord amb el tema GTK instal·lat i seguint els criteris del Gnome (primer va "Anterior" i després "Següent"). (INFO)Un altre canvi interessant és que al seleccionar una imatge (per exemple, al pujar-la a algun servei web) se'ns mostra una miniatura perquè la puguem reconèixer. (INFO)
També s'han sol·lucionat alguns errors importants com l'error que impedia fer scroll amb la roda del ratolí sobre un element Flash (INFO), o el que impedia copiar les imatges sense seleccionar-les prèviament (INFO).
Windows
Windows sense dubte és el sistema operatiu més utilitzat, i Mozilla ho ha tingut en compte, així que s'han preparat dues interfícies diferents, una per al Windows XP i l'altra per al Windows Vista, ambdues són molt semblants i en l'únic que varien són els colors i alguns icones, també tenen l'anomenat keyhole, que fa el botó d'anar enrere més gros que el d'anar endavant. (INFO)
Als Windows Vista, el Firefox 3 tindrà en compte el control parental aplicat (si n'hi ha algun) i bloquejarà, per exemple, les descàrregues als nens que els pares hagin prohibit.
Mac OS
Als Mac OS el Firefox també és un navegador molt utilitzat (competint de tu a tu amb el Safari). En aquesta guerra el Firefox no hi vol perdre partida i per això, la versió 3 inclou un tema personalitzat per a Mac OS, molt semblant al del Safari, amb un colors i uns botons típics dels sistemes Mac OS. El tema també incorpora el keyhole.

El Firefox també incorpora un suport per els ginys de Mac OS natiu i s'hi ha inclòs integració amb el sistema de notificació centralitzat Growl.

Biblioteca
En un principi anomenada "Llocs", la Biblioteca és una de les novetats estrella del Firefox 3, es tracta de combinar les adreces d'interès i l'historial en una mateixa finestra. La finestra de la biblioteca és molt personalitzable i integra perfectament les adreces d'interès i l'historial, que ara té una memòria de 180 dies.
[biblioteca+nova.jpg]
Amb aquesta nova versió, les adreces d'interès s'afegeixen clicant a l'estrella que apareix a la dreta de la barra d'adreces, un cop afegida, per editar-la hem de tornar a clicar a l'estrella i podrem seleccionar a quina carpeta la volem desar, amb quines etiquetes i amb quin nom. Tot i això, si som dels clàssic, també podem anar al menú "Afegeix adreça d'interès" o la combinació de teclat Ctrl+D, talment com en el Firefox 2.

Una de les altres novetats en aquest aspecte són les carpetes intel·ligents, que ens permeten explorar, d'un cop d'ull les últimes adreces marcades com a adreces d'interès, les més visitades, les etiquetes més utilitzades... (INFO)

A més el Firefox 3 cada dia farà una còpia de seguretat de les adreces d'interès i l'historial, i que en qualsevol moment podrem recuperar. Si per algun motiu ho necessitem, també podem forçar una còpia de seguretat en qualsevol moment.
Gestor de complements
Si preguntéssim a la gent, segur que la majoria relaciona el Firefox amb les extensions. Doncs el Firefox 3 també ha incorporat molts canvis al gestor d'aquestes (que també inclou els temes i a partir d'ara també els connectors (INFO)).

Ara, hi haurà sempre el botó per reiniciar el Firefox, i no només quan instal·lem o actualitzem un complement, com passava en el Firefox 2.

A més de la pestanya plugins s'ha incorporat una pestanya anomenada "Aconsegueix complements" que permet cercar complements de la pàgina web de complements sense haver-hi d'entrar. (INFO)Gestor de descàrregues
El gestor de descàrregues del Firefox 2 era força primitiu (quan hagis provat el del Firefox 3 segur que opinaràs igual), prova d'això és que hi ha moltíssimes extensions centrades en millorar aquesta aspecte, i algunes de molt populars. Mozilla ha pres nota del que volíem els usuaris i ja tenim un gestor de descàrregues de primer nivell, que ara permet pausar-les, aturar-les, continuar-les després encara que tanquem el Firefox, accedir a l'adreça d'on l'hem descarregat, manipular més d'una descarregar a l'hora (per aplicar accions a la vegada, per exemple, aturar-ne moltes de cop), etc. (INFO)
Hi han inclòs, també, una caixa de cerca per filtrar-les per nom, data de descàrrega, URL... i un botó per netejar la llista.

A més a més, ara, a la barra d'estat de la finestra principal del Firefox, tindrem informació sobre quan falta perquè acabin les descàrregues, a quina velocitat van, quantes coses estem descarregant...

La barra impressionant
La llista d'adreces visitades que apareix quan comencem a escriure un URL a la barra d'adreces s'ha redissenyat completament, ara és molt més intuïtiva i no només mostra les adreces que coincideixen amb l'URL que estem escrivint, sinó també si coincideixen amb el nom, per exemple. A més ara es mostra el títol de la pàgina, el favicon, les etiquetes i l'URL (en el Firefox 2 només es mostrava l'URL).
Les pàgines que es mostrin s'ordenaran a partir d'un algoritme que dóna preferència a les pàgines més visitades i a les visitades més recentment. Per aquests motius se li ha posat el nom en clau d'awesome bar (barra impressionant).

Altres canvis de la interfície
En tots els apartats que hem vist fins ara, la majoria de canvis eren de la interfície, és a dir, el que l'usuari notava a primera vista, el que interactuava entre el motor del Firefox i l'usuari. Ara veurem les últimes novetats referents a aquest tema abans d'endinsar-nos a temes tan importants com la seguretat, el rendiment, els estàndards...
 • S'ha fet un canvi visual total a la finestra "Informació de la pàgina", que ara permet, a més, decidir si es bloquen les imatges, les galetes, les finestres emergents i la instal·lació d'extensions de la pàgina. (INFO)
 • Ara, quan introduïm una contrasenya al entrar a algun servei web, el Firefox ens demanarà si la volem desar amb una barra emergent i no una finestra emergent com en el Firefox 2. Això no només fa més còmode la navegació, sinó que a més ens permet dir-li que ens desi l'adreça un cop hem entrat al lloc web i hem comprovat que la contrasenya era correcta. (INFO)
 • Al tancar el Firefox apareix una finestra que ens sol·licita si volem desar o no les pestanyes que tenim obertes. A més a més es pot configurar perquè recordi la nostra resposta i no ens ho torni a preguntar.
 • S'ha redissenyat el diàleg a l'hora d'obrir enllaços externs del Windows Media (mms://…) o de l'iTunes (itms://…).
 • Al arrossegar pestanyes, textos o imatges, se'ns mostrarà una miniatura del que arrosseguem.
 • Si la barra d'adreces i la barra de cerca estan de costat, les podem redimensionar, fent que una ocupi l'espai de l'altra.
 • Les finestres incorporen una zona per ampliar i reduir més àmplia.
 • S'ha remodelat la pàgina d'impressió.
Utilitzar aplicacions web sense connexió
El Gmail, l'eyeOS, el Google Docs, Google Calendar... avui en dia treballar amb aplicacions web és una necessitat, però també avui en dia, amb les xarxes WiFi, perdre la connexió és una cosa fàcil. Amb la nova versió del Firefox 3 podrem treballar amb aplicacions web encara que estiguem en el mode "Navega sense connexió", i un cop tornem a estar connectats, s'enviaran les actualitzacions que haguem fet. (INFO)

Seguretat
El sistema operatiu i el navegador han de ser, segons la meva manera d'entendre els ordinadors, els elements més segurs. El sistema operatiu per raons lògiques, ja que acostuma a ser la víctima dels atacs, i el navegador perquè és la porta a Internet, i qui interactua directament amb els perills. Navegar amb l'Internet Explorer 6 és com jugar a la ruleta russa, i amb l'IE 7 la cosa tampoc canvia. El Firefox 2 tenia una bona seguretat, però res comparable amb el que incorpora el Firefox 3.
Ofereix protecció contra el programari maliciós, per això ens avisarà sempre que intentem accedir a una pàgina sospitosa.

phishing

També ens dirà qui ha contractat el permís d'explotació en les adreces de protocol https:// i si no és correcta, també ens alertarà. (INFO)

El proctector contra la pesca electrònica que ja incorporava el Firefox 2 també s'ha millorat, i ara t'avisa que la pàgina és perillosa abans de carregar-la (el Firefox 2 la carregava i t'apareixia un missatge d'avís), com es fa amb les pàgines que contenen programari maliciós.

El gestor de contrasenyes s'ha reescrit i ara està programat en JavaScript (abans ho estava en C++), fent-lo més segur.

Una novetat molt important és que si es descobreix un complement o un plugin que conté una vulnerabilitat, automàticament se'ns bloquejarà, i rebrem la informació pertinent per aconseguir-ne una versió segura, a més, les actualitzacions de les extensions es faran per connexió xifrada,

Millores als estàndards
Aquí no és lloc per debatre perquè s'han de complir els estàndards web lliures, o si més no, els estàndards webs on hi ha concens. Cal dir que el Firefox sempre ha pecat d'anar un pas per darrera en aquest aspecte respecte navegadors com el Safari o l'Opera, però lògicament va molt per davant de l'Internet Explorer i poc a poc va millorant. A continuació una síntesi molt breu de la millora que ha fet el Firefox 3 respecte el 2 en aquest aspecte:
 • Per primer cop el Firefox supera l'Acid2 Test i aconsegueix una puntuació de 71 sobre 100 a l'Acid3 Test.
 • El Firefox 3 inclou suport als microformats, no entrarem a explicar què són, només dir que són la clau de la web semàntica, un dels pilars del web 3.0. Aquest suport de moment és invisible a l'usuari, però pot servir per els desenvolupadors d'extensions.
 • Suport als PNG animats. (INFO)
 • Suport a les propietats DOM clientLeft i clientTop.
 • Millores en la renderització de gràfics en altes resol·lucions.
 • Suport a les galetes HttpOnly. (INFO)
 • Inclusió de llibreries JavaScript FUEL per a desenvolupadors d'extensions.
 • Millores a la interfície d'usuari Cocoa.
 • Millor suport al JavaScript 1.8 i amb la llibreria FUEL.
 • La biblioteca i el gestor de baixades s'han migrat per treballar amb la base de dades SQLite.
 • Suport a la propietat HTML contentEditable = “true” , que permet modificar el contingut d'una pàgina web que ho permeti. (INFO)
 • Suport de filtres i il·luminació de les imatges .svg.
 • Millores al suport a les CSS.
 • Suport complert al test de compatibilitat de l'ICC. Això significa que el Firefox farà un millor tractament de les imatges a l'hora de mostrar-les i imprimir-les.
 • S'ha actualitzat el Cairo (la llibreria gràfica que utilitzaran les noves versions del Firefox) a la versió 1.6, això permet que els textos quedin més ben definits i més estilitzats. Això influeix sobretot a les llengües que utilitzen altres signes diferents als de l'anglès (per tant el català, no), tot i que la millora és global.

  arabic-ligatures

 • Suport per a perfils de colors, que permet al Firefox 3 tenir una gamma més àmplia de colors que el Firefox 2 i així mostrar les imatges més reals i amb colors més vius. No obstant, aquesta característica ve deshabilitada per defecte.

ColorProfileExample2

Rendiment
El rendiment del Firefox ha estat, des de sempre, una de les crítiques més comunes i globals que ha rebut Mozilla, el Firefox 3 ve per a sol·lucionar aquest problema. És 2 vegades més eficient que el Firefox 2 i 4,7 vegades més eficient que l'Internet Explorer 7, això s'ha aconseguit incloent l'XPCom Cycle Collector (un recol·lector d'escombraries, és a dir, que neteja la memòria no usada), que millora molt el rendiment del navegador. (INFO)

performance

Pel que fa a velocitat, els números encara són més espectaculars: el Firefox 3 és entre 2 i 4 vegades més ràpid que el Firefox 2 i 9 vegades més ràpid que l'Internet Explorer 7.
Altres novetats
Per acabar, algunes novetats que no tenen categoria però que també poden servir per fer la vida més fàcil a tots els usuaris.
 • Ara podem desar la pàgina com a pdf. (INFO)
 • Ja es pot fer una selecció discontinua del text.
 • Amb el Firefox 3 es pot posar una paraula clau als motors de cerca de la caixa de cerca, així, si per exemple al Google li donem la paraula clau "g", si a la barra d'adreces escrivim "g Firefox" anirem directament a una cerca del Google amb la paraula Firefox.
 • Ara el Firefox memoritza les preferències que donem a cada pàgina, en concret la mida del text, si augmentem la mida del text a una pàgina, quan la tornem a visitar la tornarem a veure amb la mida que l'havíem posat.
 • Es pot fer zoom a la pàgina, que permet no només que el text augmenti de mida sinó que augmenti també tota la resta del contingut (imatges, taules...).
 • Ara es pot escollir amb quina aplicació s'ha d'obrir cada tipus de fitxer, és a dir, amb què volem obrir les imatges, els fitxers comprimits, els fitxers ofimàtics, o si volem que ens ho pregunti.
 • Al clicar Ctrl i desplaçar una pestanya, aquesta es duplicarà. (INFO)
 • Si entrem a about:crashes podrem obtenir informació sobre els informes de fallades.
 • Ha canviat la visualització a pantalla completa, que ara es pot fer que no mostrin les barres de pestanyes i la de navegació. (INFO)
 • La barra de navegació admet caràcters UTF-8, això permet mostrar accents, ç i l·l a l'adreça.
 • L'ajuda és totalment en línia. (INFO)

El principal problema del Firefox 3
Segurament avui trobareu molts blocs i webs que parlen del Firefox 3, però molt pocs d'ells diran alguns del problemes que té actualitzar-se.

Moltes extensions deixaran de funcionar: Mozilla ha intentat amb tots els mitjans que tants desenvolupadors com es pogués actualitzessin les seves extensions, fent concursos, amb premis, etc. la veritat és que últimament moltes ja s'han actualitzat, però segurament alguna trobareu que utilitzeu encara no ho ha fet o no ho farà mai (potser el seu desenvolupament ja està abandonat). Com a últim recurs, podeu forçar a les extensions no compatibles perquè funcionen amb el Firefox 3, però això no és recomanable perquè pot portar problemes.

En resum
És molt poc possible que actualitzeu el Firefox i estigueu descontents, no se m'ocurreix cap aspecte en el qual hagi empitjorat, és cert que hi ha coses que esperavem que incorporés i que al final no hi són, però cal dir que aquest any i mig de desnevolupament ha estat molt fructífer i el Firefox 3 ja té un lloc assegurat a l'èlit dels navegadors per uns quants anys més. I la cosa no acaba aquí: a finals d'any tindrem una nova versió del Firefox, la 3.1 i a principis del 2009 el Firefox per a mòbils.

La llista anterior és una síntesi de tot el que podem gaudir amb el Firefox 3, si heu seguit el bloc FirefoxCAT aquests darrers mesos, segur que ja coneixieu totes aquestes novetats, això no és més que una síntesi d'aquestes. Segur que encara en falten moltes (s'han inclòs milers de novetats amb el Firefox 3) però amb aquesta guia us servirà per descobrir el més important d'aquest nou navegador. Algunes imatges provenen d'aquí, la resta són obra de FirefoxCAT.

Aquesta tarda publicarem l'entrada amb l'enllaç definitiu a la descàrrega, demà una entrada amb una llista d'extensions que només funcionen amb el Firefox 3, i demà passat un recull de trucs i tutorials pel nou Firefox.

4 comentaris:

 1. Esta molt bé explicat tot, només una cosa quan dius "Suport per a perfils de colors, que permet al Firefox 3 tenir una gamma més àmplia de colors que el Firefox 2 i així mostrar les imatges més reals i amb colors més vius. No obstant, aquesta característica ve deshabilitada per defecte.", podries dir on s'activa i descativa aquest opció?

  ResponElimina
 2. I ja de passada, per què ve deshabilitada?

  ResponElimina
 3. Jeje, doncs no ho sé. Demà amb calma intentaré mirar-m'ho i us ho dic.

  ResponElimina
 4. S'acosnegueix activar-los amb aquesta extensió: Color Management, el que passa és que redueix entre un 15 i un 20% el rendiment del Firefox.

  La setmana que ve, si puc, en faré un article ;-)

  ResponElimina