20 d’agost de 2008

Mozilla desenvoluparà un connector per l'IE per què inclogui suport a <canvas>

Encara que pugui semblar mentida, Mozilla farà el que hauria d'estar fent Microsoft: desenvoluparà el suport a les etiquetes <canvas> per l'Internet Explorer a través d'un connector (plugin).

Canvas és un element de l'HTML 5, i per tant un estàndard, que permet la renderització d'imatges en moviment i que pretén arribar a substituir el Flash Player i aconseguir que el Microsoft Silverlight no pugui triunfar. Actualment l'Internet Explorer, el navegador més utilitzat, no li dóna suport (de moment ni la 6 ni la 7, i per la 8 Microsoft ja ha confirmat que tampoc li'n donarà), el que suposa un greu problema per tots els desenvolupadors que el vulguin incloure a les seves pàgines web. Altres navegadors com el Safari (Apple és el creador del canvas), l'Opera i lògicament el Firefox ja li donen suport.

No cal dir que pel programari lliure és molt millor que s'utilitzi l'element canvas, que és un estàndard, que no el Flash o el Silverlight, que necessiten connectors privatius per reproduir-se i que són tecnologies tancades i a mans d'una sola empresa (Adobe i Microsoft respectivament). Per tant, Mozilla ha decidit que la millor manera per fer que canvas guanyi la batalla és desenvolupant un connector per a l'Internet Explorer que el que farà serà carregar part del motor del Firefox, el Gecko, per renderitzar aquests elements. A més a més, s'especula que els usuaris de l'IE no caldrà ni que s'instal·lin un nou connector, sinó que tot aquest codi s'inclourà a la propera actualització del Flash d'Adobe. D'aquesta manera Mozilla i Adobe intentarien plantar cara al cada cop més perillós Silverlight. Cal dir que encara està en un desenvolupament molt prematur, però s'espera que a finals d'any ja hi hagi una versió més o menys estable.

Lògicament, això que Mozilla treballi per Microsoft no ha agradat a molts seguidors del Firefox, però demostra que tot just ara comença una guerra contra el Silverlight i que Mozilla prefereix fer un petit esforç millorant l'IE, però reforçant el canvas, que no confiant en què tot es resolgui cap al seu costat, perquè recordem, els usuaris del Firefox, el Safari, l'Opera, el Konqueror, etc. tots sumats, encara som minoria, i les minories tendeixen a perdre. A més a més, Mozilla està treballant en el ScreamingMonkey, un projecte per incloure el motor de renderitzat del Firefox pel JavaScript a l'Internet Explorer, i si la cosa surt bé, farien el mateix per aconseguir que l'IE suportés les etiquetes <audio> i <video>.
"No Browser Left Behind" - Vladimir Vukićević
ALTRES MITJANS: ArsTechnica i Genbeta

1 comentari:

  1. Em sembla una estratègia molt intel·ligent. Contradictòria a primera vista, però que pot funcionar.

    ResponElimina